Dieta ketogeniczna czy stwarza zagrożenie dla zdrowia

Dieta ketogeniczna 

Dieta ketogeniczna ma wady  praktyce pomija się całe grupy żywności, w tym produkty zbożowe, ziemniaki, owoce i rośliny strączkowe. Nawet warzywa bogate w węglowodany powinny być spożywane tylko w ograniczonym zakresie. Zamiast tego skupiono się na produktach pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu, orzechach i olejach.

Niedobory w diecie ketogenicznej

To surowe ograniczenie wyborów żywieniowych zwiększa ryzyko niedoboru składników odżywczych. W diecie ketogenicznej jest to szczególnie prawdziwe w przypadku składników odżywczych, które są spożywane głównie z pokarmami bogatymi w węglowodany, takimi jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. Należą do nich witaminy i minerały, drugorzędne substancje roślinne, a zwłaszcza błonnik pokarmowy, który jest zawarty wyłącznie w żywności pochodzenia roślinnego. W początkowej fazie diety ketogenicznej skutki uboczne, takie jak niski poziom cukru we krwi i nudności, nie są rzadkie – może również wzrosnąć ryzyko kamicy nerkowej i dny moczanowej.

Ekspert ostrzega: „W skrajnych przypadkach dieta ketogeniczna powoduje ciężką kwasicę metaboliczną – czyli nadkwasotę – która może spowodować poważne, nieodwracalne uszkodzenia neurologiczne”.

Węglowodany: odpowiednia ilość ma kluczowe znaczenie

Węglowodany najlepiej spożywać wraz z pożywieniem zawierającym skrobię i błonnik. A ile węglowodanów powinieneś teraz zjeść? Przy zdrowej diecie ponad połowa dziennego spożycia energii składa się z węglowodanów Jednak nie tyle ilość decyduje o zdrowiu, ile jakość. Oznacza to, że: Węglowodany powinny być najlepiej spożywane wraz z produktami zawierającymi skrobię i błonnik – produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce są preferowane zamiast słodyczy i napojów zawierających cukier. Zalecana wartość spożycia błonnika dla dorosłych wynosi co najmniej 30 gramów dziennie.

Ogólnie rzecz biorąc, zalecamy zróżnicowaną dietę, która obejmuje wszystkie grupy produktów – podsumowuje ekspert.

Kluczowe produkty – dieta ketogeniczna

Zdrowe tłuszcze: orzechy i inne wysokotłuszczowe potrawy, które są dla Ciebie dobre. Orzechy dostarczają dużo zdrowych tłuszczów oraz cennych witamin i minerałów. Są więc idealne na pożywne śniadanie lub przekąskę pomiędzy nimi.

Obfite nienasycone kwasy tłuszczowe: awokado
Awokado zawiera 15 gramów tłuszczu na 100 gramów – to nie do końca mało. Ale również tutaj dominujące nienasycone kwasy tłuszczowe w owocach są powodem, dla którego ta żywność jest jednym ze zdrowych tłuszczów.

Bogate w tłuszcz i zdrowe: oliwki
Oliwki to świetna przekąska i popularna przystawka. Ich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają, że są one zdecydowanie jedną z tych zdrowych, wysokotłuszczowych pokarmów, którymi można się delektować bez wyrzutów sumienia.

Kwasy tłuszczowe z substancjami gorzkimi: ciemna czekolada
Czy pomyślałbyś, że czekolada jest jednym ze zdrowych tłustych potraw? Zaskakująco tak, ale jeśli tak, to powinna to być ciemna czekolada z możliwie najwyższą zawartością kakao.

Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3: krem z oleju twarogowego i lnianego
Olej lniany to jeden z produktów, który zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć i dlatego musi być dostarczany z pożywieniem.

Sprawdź również: