Dlaczego czerwone wino jest zdrowsze od białego. Wyjaśnienie enologa
Spis Treści
Dlaczego czerwone wino jest zdrowsze od białego. Wyjaśnienie enologa
Mówi się, że kieliszek czerwonego wina przy stole jest „święty”. Ale nikt nie mówi o białym winie, które latem przyciąga bardziej niż kiedykolwiek ze względu na to, że jest podawane na zimno, donosi hiszpański dziennik El Pais, który przedstawia opinie kilku znawców wina na temat zalet wina. Tak więc, dlaczego czerwone wino jest zdrowsze od białego?
Jakie są zalety wina?
„Umiarkowane spożycie pomaga zapobiegać chorobom serca i wzmacnia układ odpornościowy” – mówi ekspert ds. Żywienia Rubén Bravo. Wino zawiera dużą ilość minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak B1, B2, B5 i B6 („te z tej grupy wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego i utrzymują skórę zdrowie i napięcie mięśni ”), aw mniejszym stopniu kwas foliowy, witamina B12 i witamina C.Wino ma inne zalety. „Jest bogaty w resweratrol, o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających” – dodaje ekspert. Według British Medical Journal (BMJ) zalecana ilość to jeden kieliszek wina dziennie (5 mg alkoholu).
Jaki wpływ ma spożycie wina na układ sercowo-naczyniowy? Dlaczego czerwone wino jest zdrowsze od białego
Istnieje wiele badań na temat możliwych korzyści wynikających z wina dla zdrowia ludzi, ale problem „nie jest taki prosty” – mówi kardiolog Esteban López de Sá z „Hospital Universitario La Paz” w Madrycie. „Takie badania nie mogą być przeprowadzone tak samo, jak przy testowaniu np. Leku. Są to raczej skojarzenia: można powiedzieć, że u pacjentów, którzy przyjmowali lek, istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, takiej jak dławica piersiowa czy zawał mięśnia sercowego. nie oznacza to, że my lekarze będziemy go polecać na receptę, a tym bardziej komuś, kto nie jest przyzwyczajony do spożywania wina. Trzeba też powiedzieć, że np. jego spożycie nie byłoby zalecane dla osób z niewydolnością serca. Istnieją nawet prądy naukowe, które zaprzeczają zaletom wina.
Kto powinien unikać picia wina?
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią, osoby przyjmujące określone leki oraz pacjenci z chorobami wątroby.
Dlaczego wino czerwone jest bardziej polecane niż białe?
Sekret tkwi w skórce winogron, z których zrobione jest wino, ponieważ zawiera te dobroczynne substancje. „Główna różnica w produkcji win czerwonych i białych polega na tym, że białe wino wytwarza się po prostu przez zgniecenie białych winogron w celu uzyskania płynu (moszczu białego), który następnie fermentuje, aż zamieni się w wino” – wyjaśnia Rafael Somonte, enolog i dyrektor techniczny w winiarniach „Dominio de Tares” w prowincji León (północno-zachodnia Hiszpania). „Podczas produkcji czerwonego wina skórka czerwonych winogron, z dużą zawartością polifenoli (o właściwościach przeciwutleniających), jest nasączana moszczem przez około 20 dni”. Czerwone wino fermentuje w kontakcie z wytłokami (które pozostają po wyciśnięciu winogron), dzięki czemu pigmenty i różne korzystne składniki w skórce przechodzą do wina.
W winie czerwonym ilość przeciwutleniaczy jest wyższa niż w winie białym, podkreśla Vanesa León, dietetyk ze Stowarzyszenia Dietetyków w Madrycie („Asociación de Dietistas Nutricionistas de Madrid”, ADDINMA). W przypadku czerwonego wina zachowana jest skórka winogron, w której znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy, takich jak słynny resweratrol, który wzbudził duże zainteresowanie naukowe. Substancje te mają zdolność zmniejszania utleniania tłuszczów krążących we krwi, takich jak cholesterol LDL (zły cholesterol), a tym samym zapobiegają przywieraniu do ścian tętnic. Resweratrol ma działanie przeciwutleniające, czyli zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Aby jednak uzyskać tę korzyść, należy spożyć dużo większą ilość wina niż jest to zalecane, dlatego przemysł przygotował już różne preparaty resweratrolu w większych dawkach niż te obecne w winie – wyjaśnia dietetyk.
Czy wszystkie wina czerwone są takie same? „Niezupełnie” – zauważył Rubén Bravo. „W zależności od rodzaju winogron używanych do produkcji wina, stężenia resweratrolu będą niższe lub wyższe”. W szczególności wina „Pinot Noir” lub „Merlot” będą miały więcej przeciwutleniaczy niż te produkowane z innych odmian winogron.
Jaka jest właściwa dzienna ilość wina?
Zaleca się ograniczenie spożycia do jednej lub dwóch szklanek dziennie. Spożycie około 200-250 mililitrów przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i ma działanie przeciwutleniające, co wiąże się z mniejszą częstością zawału mięśnia sercowego i choroby wieńcowej serca w porównaniu z osobami, które w ogóle nie spożywają wina, jak wyjaśnił dietetyk Vanesa Leon.
„Zwiększenie spożycia w celu uzyskania korzyści z przeciwutleniaczy może, przeciwnie, zwiększyć współczynnik śmiertelności całkowitej i śmiertelności spowodowanej chorobami układu krążenia. W nadmiarze powoduje ostre lub przewlekłe zatrucie, nagłe spadki ciśnienia krwi, zaburzenia psychiczne i rytmu serca, długotrwałe termin uszkodzenie neuronów, uzależnienie ”, mówi Vanesa León. Javier Graus ma rację, mówiąc, że nadużywanie zastąpi rewitalizujący efekt sennością i bólami głowy, zwiększając ryzyko hepatotoksyczności, zwłaszcza u kobiet.
Teraz już wiesz dlaczego czerwone wino jest zdrowsze od białego? Na zdrowie!
Zobacz też:
Pingback: Jak zrobić lemoniadę w domu - zdrowie | dieta | suplementy diety | biodynamika.pl
Pingback: Która dieta jest najlepsza - zdrowie | dieta | suplementy diety | biodynamika.pl