Jak zrobić lemoniadę w domu

Jak zrobić lemoniadę w domu

Nic nie może się równać z zimną lemoniadą w upalny letni dzień. A ponieważ lemoniada zasługuje na nagrodę za „najłatwiejszy napój sezonu”, zostawiamy poniżej przepis. Jak zrobić lemoniadę w domu, czytaj dalej i sam się przekonaj.

Składnik:

  • 8-10 lamai
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 litra wody
  • Lód
  • plasterki cytryny do serwowania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania (jak zrobić lemoniadę):

Przekrój cytryny na pół, a następnie wyciśnij sok. Możesz to zrobić za pomocą ręcznej wyciskarki do cytrusów. Jeśli masz w kuchni mikser miskowy, możesz łatwo przejść przez ten proces: pokrój cytryny na ćwiartki, włóż je do miski i „ubijaj” mikserem na niskich obrotach przez 2 minuty. Niezależnie od wybranej metody odsącz powstały sok przez sito, aby upewnić się, że pozbędziesz się całego miąższu.

Dodaj cukier do soku z cytryny i mieszaj do rozpuszczenia – jak zrobić lemoniadę w domu.

Przełóż „bazę lemoniady” do dużej karafki, dodaj wodę i wszystko wymieszaj. Przed podaniem pozostaw lemoniadę do ostygnięcia przez co najmniej godzinę, z dużą ilością lodów i plasterkami cytryny.

Oryginalne dodatki

Gdy standardowa lemoniada będzie gotowa, możesz dodać różne składniki, aby uczynić ją mniej przyziemną. Proporcje są zaprojektowane na szklankę lemoniady:

  • Pół łyżeczki ulubionego dżemu (jeśli chcesz słodko-owocową lemoniadę)
  • 3-5 kropli gorzkiego (jeśli chcesz lemoniadę z odrobiną alkoholu)
  • ćwierć łyżeczki wody różanej (jeśli chcesz lemoniadę kwiatową)